Publikované užívateľom TAElektro Dňa 18.máj.2023

Sĺnko opäť svieti… III.

Ak kempujete a nechcete platiť zbytočne vysoké poplatky za elektrickú prípojku v kempe, nasledujúcu solárnu zostavu môžete pohodlne využiť na dobíjanie palubných batérií vášho karavanu a automobilu, a súčasne na pohodlnú dlhodobejšiu existenciu „mimo civilizácie“.

Tento systém je optimálne navrhutý pre karavany, vzťahuje sa naň až 5-ročná záruka na solárne panely a invertor. Pracuje s napätím 12V. Obsahuje 2x Solárny panel Victron Energy 175Wp/12V, 1x PWM solárny regulátor Victron Energy LCD&USB 30A, sadu káblov a konektorov, poistný odpojovač batérie s poistkami 2x50A. Táto sada neobsahuje akumulátor, keďže je ním podľa uváženia zákazníka možné napájať pôvodnú palubnú batériu, alebo nové AGM, GEL, alebo LiFePo akumulátory.

Pre zostavu boli zistené hodnoty vyrobenej elektrickej energie v denných hodnotách nasledovne (merané v Českej republike, ktoré však môžu poslúžiť ako orientačné aj pre nás) :

jar približne 882 Wh/deň

leto približne 1216 Wh/deň

jeseň približne 882Wh/deň

zima približne 182Wh/deň

Tieto údaje môžu poslúžiť ako orientačné aj na Slovensku.

Solárny regulátor sa stará o bezobslužný chod celého systému, pričom potrebné informácie o jeho chode viete získať z prehľadného jednoduchého LCD displeja. Na jeho prednej strane sú dva USB sloty vhodné pre nabíjanie mobilných telefónov. Po inštalácii je potrebné vybrať jeden zo štyroch prednastavených typov akumulátorov : AGM, GEL, KVAPALINOVÁ, alebo LiFePo. Za pomoci dvoch 7m káblov pripojíte solárne panely, pričom časť káblov využije na prepojenie regulátora a akumulátora, konce káblov je potrený zakrimpovať ukončovacími dutinkami, v prípade akumulátora potrebnými okami. Je potrebné si uvedomiť, že sa jedná už naozaj o veľké prúdy – a tomu prispôsobiť aj montáž, na ktorú odporúčame si prizvať kvalifikovanú osobu – elektroinštalatéra. Radi vám systém ukážeme u nás v predajni TA ELEKTRO , Orlia 11 v Košiciach, 10 minút pešo z vlakovej aj autobusovej stanice smetom do centra mesta a 5 minút pešo z AUPARKU.

A ešte na záver – ako zistím, či mi systém výkonovo vyhovuje, alebo nie? Celkovú spotrebu prístrojov napájaných solárnym systémom vo Wattoch vynásobíme počtom hodín predpokladaného využitia/prevádzky za deň. Výsledkom bude celková spotreba Wh za deň. Ak bude táto hodnota nižšia, než vyššie uvedené hodnoty pre dané ročné obdobie – systém vyhovuje, ak bude hodnota vyššia – musím voliť výkonnejší systém.

Príklad: osvetlenie LED 2m led pásu 9,6W/m – spolu 19,2W využívam ho cca 3 hodiny = denná spotreba 57,6 Wh

chladnička Peltiér /prenosná 60W – spolu 60,0W využívam ju cca 10 hodín = denná spotreba 600 Wh

notebook cca 70W – spolu 70,0W využívam ho cca 2 hodiny = denná spotreba 140Wh

žehlička prenosná 650W – spolu 650W využívam ju cca 20 minút = denná spotreba 195Wh

malý televízor 60W – spolu 60W využívam ju cca 1 hodinu = denná spotreba 60W

Spotreba spolu: 1052,60Wh , a keďže v lete vyrábam na tejto zostave priemerne 1216Wh, zostava plne vyhovuje. Treba si uvedomiť, že žehličku nepoužívate každý deň, celkom určite však budete chcieť použiť rýchlovarnú kanvicu na zohriatie vody na čaj, alebo kávu, taktiež televízor väčšinou už asi nepozeráte, používate notebook ,a lebo mobil v priebehu dňa, atď. Týmto úvahám je potrebné venovať sa pri projektovaní solárneho systému pre váš karavan, či chatku.

Komentáre sú uzavreté.


 

Vážení zákazníci.

 

Ak si chcete vypočuť naše nové reprosústavy v štýle rokov osemdesiatych, napájané elektrónkovými zosilňovačmi Tesla MONO130 (4x EL34), radi Vás privítame u nás v predajni TA Elektro. Pred tým si však môžete predajňu aj spomínané reprosústavy pozrieť cez Street View na Google Maps. Radi Vás privítame. A špecialitka pre Vás - prvý máj 2024 bude pre nás dňom otvorených dverí, kedy Vám radi ukážeme aj zbierku starých gramofónov.

 

Ďakujeme.

Tím TA Elektro