Publikované užívateľom TAElektro Dňa 24.december.2021

U nás v predajni sa stalo pravidlom, že muzikanti a dídžeji pravidelne nakupujú náhradné membránové sety na vysokotónové reproduktory, zháňajú opravu vytrhnutých prívodných vodičov k cievkam basových reproduktorov, alebo nové stredotónové reproduktory, a to hlavne po víkendoch. Takéto problémy môžu mať korene v niekoľkých príčinách. Napríklad zaľahnutie v ušiach spôsobené stiahnutím vonkajšieho zvukovodu ucha vplyvom nadmernej hlasitosti, príliš slabý zosilňovač, alebo veľká tepelná kompresia slabých reproduktorov. Odporúčame vám preto prečítať si náš článok.

Ako si teda vybrať správny zosilňovač? Poradíme vám. Predstavte si, že máte reproduktor, ktorý má výkon 100W RMS. Pre jeho „uživenie“ hudobným signálom potrebujete zosilňovač, ktorý je schopný dodať minimálne dvojnásobný výkon, čiže 200W. Pýtate sa prečo? Nuž preto, lebo rezerva 100W, resp. 3dB v akustickom tlaku je potrebná a nevyhnutná na zvládnutie signálových špičiek, ktoré obsahuje hudobný signál. Pokiaľ zosilňovač tieto špičky nedokáže preniesť, pri jeho plnom vybudení vzniká veľké skreslenie s veľkým energetickým obsahom. Takto sa tvorí teplo, ktoré dokáže poškodiť (prehriať a spáliť) cievku reproduktora. Napríklad vysokotónové reproduktory môžete v pasívnych reprosústavách zničiť aj basovými tónmi. Keďže tieto dokážu pri prebudení zosilňovača (prebudením myslíme jeho vytiahnutie až do výkonov, ktoré nie je schopný zvládnuť, a kde už začína zosilňovač vplyvom orezania napájacím napätím koncového stupňa meniť tvar sínusu…) spôsobiť obmedzovanie signálu, tzv. „CLIPPING“. To je označené aj na mixážnych pultoch nápisom „CLIP“. Vplyvom clippingu vznikajú tvary kriviek s ostrými „hranami“. Tieto obsahujú množstvo vyšších harmonických frekvencií, ktoré prechádzajú kondenzátormi (výhybka 6dB/Okt) alebo výhybkami vyššieho rádu) až k vysokotónovým reproduktorom. Pri „tlačení“ väčšieho výkonu zosilňovača nad jeho možnosti sa objaví vo zvuku veľmi výrazné skreslenie, pochádzajúce práve zo zmeny krivky zo sínusovej na krivku premodulovanú so špičkami . Vzniká intermodulačné skreslenie, ktoré sa prejavuje zvukom, ako keby ste párali látku. Pre horeuvedené dôvody dokážete aj slabším zosilňovačom odpáliť výrazne výkonovo silnejší reproduktor !

Vyššie sme spomínali teplo. Vďaka nemu dochádza k prejavom tzv. „tepelnej kompresie reproduktora“. Čo je tepelná kompresia? Je to jav, pri ktorom vám odpor cievky reproduktora rastie s teplotou. Inak povedané, čím dlhšie a na väčší výkon reproduktor používate, tým viac sa zohrieva. Čím viac sa zohrieva, tým viac stúpa odpor jeho cievky, čo spôsobuje pokles citlivosti (účinnosti) reproduktora a reproduktor začína hrať tichšie a tichšie…A vy výkon pridávate a pridávate, až kým nedôjdete k hranici tepelných možností cievky a tá zhorí. Najlepšie si to vieme ilustrovať napríklad na kvalitnom reproduktore JBL Selenium WPU1505-X. Výrobca mu udáva výkon AES 600W (RMS), hudobný výkon 1200W a peak 2400W v pásme od 50 do 4500Hz. Ak teda hráme na tomto reproduktore na úrovni -10dB (z nominálneho výkonu), úroveň tepelnej kompresie dosahuje 1,11dB, ak úroveň výkonu zvýšime na -3dB z nominálu, potom už kompresia dosahuje 2,77dB, pri plnom výkone na 0dB/1200W hudobných) je tepelná kompresia až 3,48dB ! Keďže stále platí, že každé 3dB znamenajú dvojnásobok akustického tlaku, potom tento reproduktor bude hrať vo výsledku povedané polovičnou hlasitosťou. Toto je hlavný dôvod, prečo vaše reprosústavy hrajú na začiatku akcie inak, než po niekoľkých hodinách hrania. Vysvetlíme si to aj elektricky – ak dodáme do reproduktora dvojnásobok elektrickej energie, očakávame, že nárast SPL (akustického tlaku) bude o 3dB, čiže na dvojnásobok. Ak však vďaka tepelnej kompresii dosiahneme nárast SPL iba o 2dB, potom môžeme povedať, že strata akustického tlaku (výkonu) je o 1dB, a to sa prejaví nárastom tepla v reproduktore. Preto je veľmi dôležité, aby ste používali kvalitné reproduktory s dobrým chladiacim systémom, ktorý zabezpečí dobrý odvod tepla z cievky chladením vzduchom a rozptýlením tepla do samotnej konštrukcie reproduktora. Na ilustráciu sme zámerne vybrali horeuvedený reproduktor, keďže má veľmi kvalitnú konštrukciu, liaty kôš z hliníkovej zliatiny, veľmi poctivo navrhnutý kmitací systém a jeho výbornú ventiláciu. Skúste si to porovnať s vašimi reproduktormi. Pre porovnanie prikladáme obrázok katalógového listu samotného WPU1505-X. Čo dodať na záver, vyberajte si kvalitné reproduktory s dostatočnou výkonovou rezervou, nie na základe fám (alias…jedna baba povedala…, alebo nezmyslov typu „PMPO“), ale na základe exaktne výrobcom zmeraných reálnych parametrov . Nezabudnite, že váš zosilňovač musí mať minimálne dvojnásobok výkonu vášho reproduktora v RMS, a reálne odhadujte vaše možnosti pri ozvučovaní – predídete tak poškodeniu vašich reprosústav a zosilňovačov. Radi to s vami prekonzultujeme u nás v predajni TA ELEKTRO, Orlia 11 v Košiciach, 10 minút pešo z vlakovej aj autobusovej stanice smerom do centra mesta a 5 minút pešo z Auparku.

P.S. …ak ste si toto neprečítali, odporúčame zakúpiť spoľahlivý kompresor/limiter

Komentáre sú uzavreté.


 

Vážení zákazníci.

 

Predajňa funguje v bežnom režime a otvorená je v čase 09:00-18:00. Tovar si môžete objednať aj prostredníctvom e-mailu (taelektro11@gmail.com) alebo telefonicky (055/685 40 83).

 

Orientačný katalóg môžete nájsť na našom testovacom e-shope.

 

Ďakujeme.

Tím TA Elektro