Publikované užívateľom TAElektro Dňa 4.marec.2012

S počtom rôznych súťaží v speve rastie chuť a odvaha národa k rôznym speváckym prejavom na verejnosti. Väčšina z týchto prejavov je síce takmer nepočúvateľná, uši drásajúca, takmer trashmetalová show väčšinou na text a hudbu niektorého zo slovenských interprétov. S pokročilým časom smerom do noci rastie aj odvaha inerprétov, počet vypitých poldecákov, inenzita “ vokálov“, aj pomerne ťažko zrozumiteľná slovenčina sa mení na alkoholom zaoblenú angloslovenčinu. Keďže však sme národ nielen po desiatom pive odvážny, ale aj veľmi súťaživý, radi vykrikujeme pod vplyvom chemickej skupiny „OH“ band aj rôzne oplzlejšie súvetia, patriace do kategórie „rodičovský zámok“ v intenzite forte, alebo fortissimo. Kto zakričí nahlas a najsprostejšie, ten pravdepodobne vyhrá. Každopádne takáto zmes songov sa aj v našich končinách zvykne označovať slovom „karaoke“.

Tak sa na to pozrime podrobnejšie. Povedzme, že som majiteľom baru, v ktorom chcem prevádzkovať takýto druh zábavy. V prvom rade potrebujem nevypadávajúci, slušný mikrofón, ktorý niečo aj vydrží a niečo dokáže aj frekvenčne preniesť. Prijateľným riešením je použitie lacnejšieho, napriek tomu však veľmi slušného mikrofónu TXS-810SET. Je to mikrofón UHF, s diverzitným dvojanténovým prijímačom, ktorý ani pri otočení speváka, resp. zaclonení signálu nezvykne vypadávať. Prijímač si jednoducho zvolí signál z antény, z ktorej má lepší príjem. Tento mikrofón sa predáva za cenu 159EUR. Ďalej potrebujem mixážny pult. Ten by mal pre profesionálne riešenie karaoke spĺňať nasledovné požiadavky: mal by mať aspoň dva mikrofónne vstupy s minimálne trojpásmovými korekciami, aby sa dal hlas spevákovi spoľahlivo korekčne nastaviť. Ďalej by mal takýto pult obsahovať efekt, priraditeľný cez aux vstup do cesty signálu. Efektom rozumieme hall, delay, chorus, flanger a pod. Na lacných strojoch je označovaný ako „echo“. Tento efekt jemne priradíme do cesty signálu, aby vznikol dojem priestorovosti. Mixpult by mal ďalej obsahovať aspoň dva linkové a nástrojové vstupy pre prípadné pripojenie gitary, klávesového nástroja a samozrejme karaoke prehrávača, alebo počítača (lepšie riešenie) pre výber a púšťanie nahrávok. Všetky tieto požiadavky dokonale splní mixážny pult MMX-842USB, ktorý disponuje aj USB konektorom pre prípadný záznam. Jeho cena je 250EUR. Má vstavaný efektor, ťahové potenciometre a bezo zbytku splní požiadavky na karaoke. Ďalším možným riešením je použitie mixážného pultu STAGG SMIX 4M2S UD v cene 155EUR. Tento má v sebe zabudovaný aj USB MP3 prehrávač. Nasledujúcim zariadením by mal byť zosilňovač. Pre profesionálne účely odporúčame VLP-1500 Americam Audio v cene 329EUR, alebo STAGE LINE STA-235 v cene 320EUR. Oba majú vysoký výkon v rozmedzí 400W až 750W podľa toho, aké reprosústavy použijete. Odporúčame použiť čo najvýkonnejšie sústavy 12/2, alebo 15/2 o výkone aspoň 300W na kanál. Nie, toto skutočne nie je prehnané. Radšej totiž dáte tieto sústavy tichšie, aby neboli preťažované. Ak použijete niektoré reproduktory z oblasti hi-fi, počítajte s tým, že tieto nie sú stavané na výkonové signálové špičky. Ak použijete niečo lacné – semiprofesionálne, dočkáte sa skôr ,či neskôr nutnosti výmeny lacných vysokotónových piezo reproduktorov, ktoré tieto sústavy obsahujú. V zápätí pocítite nutnosť výmeny hlbokotónových systémov. Treba si uvedomiť, že hobby – semiprofesionálne reprosústavy sú síce lacné, ale nie sú určené na každodenné zaťažovanie a preťažovanie. Preto ak chceme od začiatku profesionálne riešenie, musíme požiť aj profesionálne – aj keď lacné sústavy, napríklad HD-12, alebo HD-15 od RH soundu. Majú skvelý pomer cena/výkon. Pár reprosústav HD-12 u nás kúpite za 258EUR, a pár reprosústav HD-15 za 358EUR. Pomocou týchto sústav dokážete ozvučiť aj väčšiu miestnosť bez rizika ich odpálenia (samozrejme ak nebude na príčine spätná väzba atď.).

Ak chcete mať istotu, že vám „umelci“ z radov ľudu nepreťažia systém, je nevyhnutné medzi mixážny pult a zosilňovač zaradiť kompresor dynamiky spolu s limitérom, napríklad Behringer MDX-2600, kde obmedzíte a zalimitujete prípustný výkon „umelca“. Ten limitér skutočne dokáže zabrániť najvážnejším škodám na aparatúre, takže ho radšej nepodceňujte. Je to nevyhnutná súčasť profesionálneho karaoke systému. Čo sa týka zdroja signálu, postačí akýkoľvek notebook, ktorý pripojíme pomocou odrušovacieho filtra FGA-40, alebo 45 do mixážneho pultu. Súčasne ho pripojíme do projektora, alebo k obrazovke – vec vybavenia podniku. V pokročilých hodinách, keď je problematické vysvetľovanie podnapitým „spevákom“, že ich „fantastický, jedinečný a neopakovateľný “ výkon niektorých zákazníkov podniku ruší, alebo doslova irituje, jednoducho uberiete hlasitosť pomocou limitéra tak, aby hluk iných vašich zákazníkov až tak neobťažoval. Ak by sa medzi spevákmi predsa len našiel aj nejaký ten talent, odporúčame mať naporúdzi zopár navštíveniek rôznych hlasových pedagógov a nahrávacích štúdií. Ak by ste však potrebovali poradiť ešte viac, u nás v TA Elektro vám radi pomôžeme.  (podotýkame však – bez spevu!).

Komentáre sú uzavreté.


 

Vážení zákazníci.

 

Predajňa funguje v bežnom režime a otvorená je v čase 09:00-18:00. Tovar si môžete objednať aj prostredníctvom e-mailu (taelektro11@gmail.com) alebo telefonicky (055/685 40 83).

 

Orientačný katalóg môžete nájsť na našom testovacom e-shope.

 

Ďakujeme.

Tím TA Elektro